Indigo lessen 'verleidingen' voor de groepen 6, 7 en 8

Woensdag 2 december 2020

Beste ouder(s) en/of verzorger(s) van leerlingen in groep 6, 7 en 8!

Binnenkort verzorgt Indigo Preventie samen met Soulshine Connection in overleg met school lessen “verleidingen”. De lessen bestaan uit een gecombineerde inzet van interactief theater (www.soulshineconnection.nl/), een voorlichting en een terugkom-moment.

De kinderen worden via theater bewust gemaakt van mogelijke consequenties van gedrag. Met terugspeeltheater kunnen zij aangeven of en hoe zij situaties zelf (anders) zouden aanpakken. Het overkoepelende thema is verleiding.

Verleiding kan gaan over bepaalde merkkleding willen, snel geld willen verdienen of status krijgen in de klas door bepaald gedrag te laten zien (bijvoorbeeld ‘stoer’ zijn, pesten). Verleiding kan voorkomen op school, maar ook na school. Door op een plein in de buurt bepaalde dingen te doen die je op dat moment een goed idee lijken, maar wat eigenlijk niet handig is als je er beter over nadenkt. Omdat je er anderen pijn mee kunt doen, of omdat het niet mag qua regelgeving.

We gaan het onder andere hebben over:

• Zogenaamde nu-doelen (geld verdienen, status verkrijgen door bepaald gedrag) versus altijd-doelen (aardig en eerlijk zijn, familie die trots is op je, je talenten goed benutten)
  • Hoe zeg je nee (en waarom?)
  • Waar kan je terecht voor hulp en ondersteuning?

Voor u is het belangrijk om te weten dat uw kind wellicht met verhalen over de lessen thuis komt. Misschien horen de kinderen dingen die ze heftig vinden, of voelen ze zich verdrietig of schuldig omdat zij zichzelf herkennen in verhalen.

De leerkracht van uw kind zal tijdens de lessen altijd aanwezig zijn. Ook is er een preventiedeskundige aanwezig om in te schatten of dat een gesprekje met een kind nodig is of zal zijn. Als u zelf eventuele zorgen heeft over uw kind, kunt u deze altijd bespreken met school. Dan kan er mee gedacht worden over wat er nodig is. In de bijlage vindt u ook nog enkele tips over wat belangrijk is voor kinderen om te voorkomen dat zij (te) vaak ja zeggen tegen negatieve verleidingen.

Juf Carole en Juf Kathelijne

Bijlage

In het kader van verleidingen willen we de volgende tips meegeven:

• Geef uw kind dagelijks minstens 1 compliment over wat hij/zij goed doet of heeft gedaan, zo werk je aan een positieve relatie.
  • Probeer regelmatig eens iets samen met één van uw kinderen te doen, ook dat werkt positief voor de relatie.
  • Benoem regelmatig tegen uw kind dat ook als hij/zij een keer een fout(je) heeft gemaakt, u van hem/haar houdt. Fouten maken is menselijk en als je opgroeit, maak je fouten. Maar dat je dit wel graag hoort. Zodat jullie samen oplossingen kunnen zoeken. Dat zorgt ervoor dat uw kind blijft praten met u en voelt dat hij/zij bij u terecht kan.
  • Weet waar uw kind is als hij/zij buiten op straat aan het spelen is. Met wie is hij/zij daar? Dit laat zien dat u betrokken bent.
  • Oefen met uw kind hoe hij/zij nee kan zeggen tegen dingen die hij niet wil. Dat maakt ze weerbaarder.
  • U als opvoeder bent een heel belangrijk rolmodel; hoe gaat u met verleidingen om? En hoe zegt u nee?
  • Stel grenzen, wat vindt u niet acceptabel? Het is goed als kinderen een beetje mogen experimenteren, maar wel binnen duidelijke kaders van wat goed en fout is.

Heeft u zorgen over uw kind, dan kunt u in ieder geval terecht bij: