Belangrijk bericht

Vrijdag 2 december 2022

Beste ouders/ verzorgers,

Zoals u in het nieuws heeft kunnen horen is er veel aandacht voor de uitbraak van schurft.

In Rotterdam en omstreken komt dit voor en helaas hebben wij op school ook een besmetting geconstateerd.

Hieronder vindt u informatie over wat schurft is, welke klachten erbij horen en wat u het beste kunt doen. Wilt u hierop alert zijn en bij klachten naar de huisarts gaan. Wij vinden het fijn als u ons op de hoogte stelt.

 

Met vriendelijke groeten,

Carole Struijk

Adjunct-directeur.

 

Schurft (scabiës)

Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Deze beestjes graven gangetjes in de huid tot ongeveer 1 cm lang. Een van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten.

 

Hoe krijg je schurft

Iedereen kan schurft krijgen. Schurft komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven. Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.

Klachten

Eén van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, met name in de nacht. De jeuk wordt veroorzaakt door een afweerreactie op de aanwezigheid van de mijt. Ook kun je kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Deze zijn vooral te zien tussen de vingers, bij de enkels en bij de voeten. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.

Behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Na behandeling kun je tijdelijk meer jeuk ervaren doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. Twaalf uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Als de jeukklachten langer dan 6 weken aanhouden, neem dan weer contact op met de huisarts.

Wie moet je informeren

Blijkt na bezoek aan de huisarts dat je inderdaad schurft hebt? Informeer huisgenoten en mensen met wie je intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Ook zij kunnen namelijk besmet zijn. Iedereen moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben.

Maatregelen in huis

Naast de behandeling met speciale crème of tabletten zijn er bepaalde maatregelen die genomen moeten worden, om de schurftmijt uit je huis te krijgen. Alle kleding en beddengoed moet bijvoorbeeld tegelijkertijd worden gewassen en/of gelucht. Zo voorkom je dat je opnieuw besmet raakt. De mijt kan namelijk 72 uur overleven zonder contact te hebben met de huid.

 


Terug