Coronavirusbeleid vanuit het ministerie

Vrijdag 28 februari 2020

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Er wordt algemeen aangenomen dat verspreiding te voorkomen is door goede hygiëne, er zijn een aantal belangrijke maatregelen die men kan nemen om de kans op verspreiding te beperken. De volgende stappen kun je ondernemen ter preventie:

• In het algemeen goede hygiëne en afstand houden tot zieke mensen;

• Was regelmatig je handen met zeep;

• Hoesten en niezen in binnenkant van de ellebogen;

• Papieren zakdoekjes gebruiken

• Raak met je handen je gezicht (en mond) niet aan;

• Vermijd grote groepen mensen in gebieden waar het nieuwe coronavirus voorkomt;

• Vermijd contact met boerderij- en wilde dieren in gebieden waar het nieuwe coronavirus voorkomt;

• Vermijd contact met mensen die griepverschijnselen hebben.
Deze zelfde maatregelen kan je nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, om verspreiding te voorkomen was je je handen regelmatig, hoest en nies je in de binnenkant van je ellenboog en gebruik je papieren zakdoekjes. Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel om het coronavirus tegen te gaan.

Wat zijn de symptomen?

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De risicogebieden zijn nu: China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Iran, enkele gemeenten en regio’s in Italië. Indien je in een risicogebied bent geweest, moet je goed in de gaten houden of zij griepverschijnselen krijgen. Ook is het verstandig om geregeld je lichaamstemperatuur te meten.

Indien je in de risicogebieden bent geweest en bovenstaande symptomen ervaart, blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met je huisarts. Ga niet naar de huisarts of bedrijfsarts, om eventuele besmetting in de wachtkamer te voorkomen. Eventueel vervolgonderzoek vindt dan plaats in de persoonlijke woonomgeving.

Veelgestelde vragen over coronavirus voor het onderwijs

Moeten scholen en universiteiten hun deuren sluiten?

Nee, dat moet niet. Bij een besmetting in Nederland informeert de lokale GGD over de consequenties en de te nemen maatregelen voor die specifieke plaats of regio.

Kunnen mijn kinderen naar school als ze op wintersportvakantie zijn geweest?

Kinderen kunnen gewoon naar school. Als een kind ziek is, handel dan zoals u gewoonlijk doet. Kinderen in Nederland die verkouden of grieperig zijn, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent in besmette gebieden zoals bepaalde gemeenten in Noord-Italië zijn geweest. Voor de meest recente lijst van besmettingsgebieden verwijzen wij naar de website van het RIVM. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of verkouden zijn. Neem contact op met de huisarts, als u zich zorgen maakt of kijk op de pagina Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19) van het RIVM voor vragen over je gezondheid. Als iemand zich met ziekteverschijnselen bij een arts meldt, en de arts denkt dat een patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking.

Moet ik als onderwijs instelling voorzorgsmaatregelen nemen? Zo ja, welke?

Dit is niet nodig. Alle GGD-instellingen en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen over de te nemen maatregelen bij een eventuele besmetting.