Geen CITO eindtoets groep 8 dit jaar

Woensdag 18 maart 2020

Geen eindtoets voor groep 8 vanwege coronavirus

De eindtoets voor groep 8, de voormalige Cito-toets in het laatste jaar van de basisschool, wordt dit jaar niet afgenomen. Het schooladvies dat de scholieren eerder dit jaar van hun leraren kregen, bepaalt nu naar welke middelbare school de leerlingen gaan.

Dat heeft minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs woensdag besloten na lang overleg met de onderwijssector. Volgens hem vergt de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuis zitten ‘alle energie van de scholen’. De scholen zijn in elk geval tot 6 april dicht. De eindtoets zou vanaf 15 april worden afgenomen.

Begrip

Slob vraagt om begrip voor de beslissing. “We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen.”

Het advies van de leraar is gebaseerd op de ontwikkeling van scholieren in de afgelopen jaren. Dat advies was altijd al leidend. Als kinderen hoger scoorden op hun eindtoets, konden ze in overleg met de school een aangepast advies krijgen. Dit jaar is dat geen mogelijkheid en bepaalt het schooladvies in welke stroming kinderen instappen op de middelbare school.