De vreedzame school voor thuis

Dinsdag 14 april 2020

De vreedzame school voor thuis.

Deze week willen we met elkaar kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we thuis op een positieve manier met elkaar om blijven gaan. Iedereen thuis is verantwoordelijk voor een goede sfeer en iedereen kan elkaar daarbij helpen.

Het thema van deze week is dan ook: We dragen allemaal een steentje bij.

We kunnen elkaar op verschillende manieren helpen. We kunnen elkaar helpen bij schoolwerk, maar ook bij andere dingen. Het is belangrijk om thuis met elkaar af te spreken, wat je gaat doen om elkaar goed te helpen.

Vraag vooraf of de ander hulp wil krijgen. Denk hierbij aan hulp met het schoolwerk, klusjes in huis, bij een spelletje, enz.

Natuurlijk mag je elkaar een opsteker geven als een ander je heeft geholpen.

Leuke activiteiten voor (ook) de jonge kinderen:

Wat is anders?

Ga met de kinderen ergens in huis of op de groep op de grond zitten. Je vraagt de kinderen goed naar jou te kijken en zegt dat je zo iets gaat veranderen aan jezelf. Vraag de kinderen hun ogen dicht te doen en verander iets aan je uiterlijk, bijvoorbeeld: een kledingstuk, je haar, een bril op of af, enzovoort. Laat de kinderen hun ogen opendoen en raden wat er veranderd is. Maak de verandering bekend als de kinderen het niet weten te raden. Laat vervolgens een ander kind iets aan zichzelf veranderen en probeer dat weer te raden. Ook kunnen kinderen dit (afhankelijk van de leeftijd) in tweetallen om de beurt uitvoeren.

Spiegel

Spelletjes met de spiegel: gezichten trekken, boos/blij, verdrietig, etc. En benoemen wat je ziet: wat kijk jij boos.