Oplossingsgerichte Pestaanpak (OPA)

Oplossingsgerichte Pestaanpak (OPA)

Donderdag 11 april 2024

Hoeveel we ook werken aan preventie, pesten kan altijd nog voorkomen. Als er toch pestincidenten zijn, dan is het uiteraard zaak om eerst na te gaan of er aan de preventieve kant nog wel voldoende wordt gedaan, bijvoorbeeld de inzet van de methode Vreedzaam. Maar soms is er meer nodig.  

Als er meer nodig is hanteren wij een aanpak van pesten die goed past bij de uitgangspunten van de methode Vreedzaam: de Oplossingsgerichte Pestaanpak (OPA). De aanpak bestaat uit een aantal achtereenvolgende gesprekken tussen een leerkracht en leerlingen. Eerst met de gepeste leerling alleen. Vervolgens met een zorgvuldig samengestelde groep leerlingen, inclusief de pester(s). Dit is de groep die voor verandering en steun gaat zorgen. Belangrijke elementen van de aanpak zijn: geen schuld, verwijten of straf, we gaan uit van het goede in ieder kind, we moedigen empathie aan, we maken iedereen verantwoordelijk, het is positief en oplossingsgericht, en de pester krijgt de kans zijn of haar gedrag te veranderen. 

De leerkracht volgt dit proces en stelt uiteraard ouders van het gepeste kind op de hoogte. We zien dat de aanpak werkt en het pesten zodoende stopt. 

Mochten hier vragen over zijn, loop even bij juf Linda langs. 


Terug